Nu toată lumea știe asta! Există câteva alimente ce pot înlocui carnea. Sunt de post, bogate în proteine, fier și vitamine esențiale. Este o soluție bună pentru vegetarieni, ei au nevoie de acestea pentru a înlocui proteina animală cu cea vegetală.
Unii vegetarieni se întreabă cu ce tip de alimente pot înlocui carnea. Ei își pot lua toți nutrienți necesari din aceste zece alimente bogate în proteine vegetale și gustoase. Tu știai asta?
Brânza tofu este realizată din boabe de soia, prin procedee similare cu cele prin care laptele de origine animală se transformă în brânză. De aceea, textura este similară, însă gustul are o aromă diferită, mai echilibrată și ușor de integrat în multe preparate.
Brânza de soia este o sursă excelentă de proteine vegetale. Din acest motiv este un substitut bun pentru carne, în perioadele de post sau pentru persoanele vegetariene.
Tofu conține calciu, mangan, iod, triptofan, acizi grași Omega 3, seleniu, cupru, fosfor, magneziu, fier și antioxidanți. Pe lângă pește, soia este una dintre cele mai bune surse de acizi grași Omega 3, esențiali pentru sănătatea inimii.
Edamame se aseamănă destul de mult cu fasolea verde, are niște teci mici care conțin boabe verzi de soia. Ele sunt bogate în fibre, lucru care ajută la o absorbție mai lentă a carbohidraților, la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, la reducerea colesterolului rău și contribuie în mod semnificativ și la îmbunătățirea tranzitului intestinal. Acestea reprezintă și o sursă importantă de vitamine și minerale: conțin vitamina K, acid folic, fier și vitamina B.
Lintea este o plantă leguminoasă foarte apreciată datorită valorii sale nutriționale ridicate. Boabele de linte, bogate în fibre, proteine, vitamine și minerale sunt adesea preferate de către cei care optează pentru un regim vegetarian sau în perioadele de post.
Ea este catalogată ca aliment de grad nutrițional A datorită conținutului ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor și proteină și conținutului extrem de scăzut de grăsimi.
O cană de aproximativ 185 de grame de amarant sau quinoa conține 8-9 grame de proteine. Un lucru mai puțin obișnuit atunci când vorbim despre cereale. Sunt sure extraordinare de carbohidrați complecși, fibre, fier, mangan, fosfor și magneziu.
Există numeroase tipuri de fasole și toate conțin o cantitate mare de proteine. De asemenea, sunt o sursă excelentă de carbohidrați buni, fibre, fier, folat, fosfor și potasiu. Există studii care au demonstrat că o dietă bogată în fasole și alte leguminoase reduce nivelul colesterolului, reglează zahărul din sânge, ajută la scăderea tensiunii arteriale și ne ajută să slăbim.
Au o aromă bogată, o textură cărnoasă și reprezintă un înlocuitor foarte bun pentru carne. Bogate în proteine, ciupercile pot fi gătite în nenumărate feluri și sunt extrem de sățioase. Totuși, e important să alegem ciuperci cultivate organic, în zone în care nu se utilizează pesticide.
Spirulina este o algă considerată un super aliment! În 14 grame de spirulină se găsesc 8 grame de proteină. Este bogată și în alți nutrienți benefici pentru organism, precum acizi grași esențiali. Ficocianina, un pigment natural găsit în spirulină, are proprietăți puternice antioxidante, antiinflamatorii si anticancerigene.
Laptele de soia este obținut din boabe de soia, îmbogățit adesea cu vitamine și minerale. Este, așadar, o alternativă forte bună pentru laptele clasic. O cană conține cam 6 grame de proteine și calciu, vitamina D si vitamina B12.
O porție de 28 de grame de semințe de chia conține 5 grame de proteine și 10 grame de fibre. Sunt, totodată, bogate în fier, calciu, seleniu, magneziu, acizi grași Omega 3 si antioxidanți. Le putem folosi în diferite combinații, fie că vorbim de salate, smoothie-uri sau budincă de chia.